İklimlendirme sektörünün eğitime olan bakış açısının ve hedefinin ele alındığı 1. Ulusal İklimlendirme, Soğutma Eğitimi Sempozyumu(İKSES) 2012, 13-15 Eylül 2012 tarihleri arasında Balıkesir Üniversitesi tarafından yapıldı. Sempozyuma Türkiye çapında 33 üniversiteden 2 meslek lisesinden ve özel sektörden 100’e yakın bildiri gönderildi.

İKSES Sempozyumunda İklimlendirme sistemleri, ısı pompaları, eğitim teknolojileri, yeni teknolojiler, soğutucu akışkanlar, soğutma sistemleri, enerji yönetimi, ısı transferi, iç hava kalitesi ve konfor konularında sempozyum katılımcılarına sunumlar  yapılırken, sektör ve eğitim ilişkisi masaya yatırıldı.  Sempozyuma katılan sektör temsilcileri, sektörün üretim, iç ve dış satışlar, yatırımlar, teknolojik gelişim açısından memenuniyet verici bir noktada bulunduğunda hemfikir olurken, sektörek eğitim ve eğitimli istihdam noktasında arzulanan noktada olamadıklarına vurgu yaptı.

“Sektörün Cazibesi Arttı”

TOBB İklimlendirme Meclisi Başkanı Zeki POYRAZ, İKSES Sempozyumunun sektörel gelişimin sağlanabilmesi açısından önemli çalışmalardan biri olduğunu ifade ederek, sektörün her geçen gün eğitime daha fazla ağırlık verdiğini söyledi. Üniversite-sanayi işbirliğine önem verdiklerini belirten POYRAZ, sektörün iyi eğitilmiş insan kaynakları ile gelişebileceğini vurguladı. Ayrıca sempozyum kapsamında iklimlendirme sektörünün dünü bugünü ve geleceği konusunda değerlendirmelerde bulunan POYRAZ, Türk iklimlendirme sektörünün uluslararası arenada cazip bir konuma ulaştığını ifade etti.

Sektörün sahip olduğu avantajlar neticesinde yabancı yatırımcının odağı haline geldiğini vurgulayan POYRAZ, Türkiye’nin özellikle Avrupa ve Afrika’nın üretim merkezi haline geldiğini belirtti. Sektörün son yıllarda hızlı bir gelişim yaşadığına şahit olduklarını ve sektör ürünlerinin artık bir lüks değil ihtiyaç halini aldığını kaydeden POYRAZ,” Sektörümüzün son derece örgütlü sivil toplum kuruluşları, dünya çapında faaliyet  gösteren global şirketleri, nitelikli ve genç iş gücü, ar-ge çalışmaları, yurt içi ve yurt dışındaki yatırımları, geniş ürün yelpazesi ve coğrafi konumundan kaynaklanan avantajları nedeni ile rekabet gücünü her geçen gün artımaktadır. Yabancı yatırımcı Türkiye’de yatırım yapıp üretmenin, satmanın avantajlarını yaşadı gördü. Mevcut durum yeni yatırımlar için adeta birer referans oldu. Örneğin Daikin, LG, Vaillant, Carrier, WILO, Franke, Atlantic, System Air ve adını burada sayamadığımız dünyaca ünlü iklimlendirme markaları ülkemizde yatırım yapıyor, dünya pazarlarında Türk sanayicisinin adeta elçiliğini yapıyor” dedi.

Sektörde özellikle Ar-Ge konusunda ciddi yatırımlara imza atılmaya başlandığına dikkat çeken POYRAZ, sektörün Ar-Ge ile gelişebileceğini vurguladı. POYRAZ bu konuda şunları söyledi:” Dünya pazarlarında rakiplerimizin arasından sıyrılabilmek için mutlaka tasarıma, kaliteye ve inovasyona önem vermeliyiz. Bunun da yolu Ar-Ge yapmaktan ve sektördeki teknolojiyi sıkı takip etmekten geçiyor. Türk iklimlendirme sektörü özellikle dünya pazarlarında adından söz ettirmeye başladıkça, yabancı sermaye yatırımı çektikçe AR-Ge yapma zorunluluğu hissetmeye, AR-GE’nin önemini yeni yeni anlamaya başladı.İklimlendirme sektörümüzün artık Ar-Ge ile gelişebileceği sektörümüz mensupları tarafından gayet iyi anlaşıldı. Bu durum yabancı yatırımcının Türk iklimlendirme sektörüne olan bakış açısını değiştirmiş, bizlere olan güvenin artmasını sağlamıştır. Ar-Ge’nin gelişiyor olması sektörümüz açısından sevindirici bir gelişmedir.”

“İklimlendirme Mühendisliği Bölümü İstiyoruz”

İklimlendirme Mühendisliği Bölümü açılması için ciddi bir çalışma içine girdiklerini de anlatan POYRAZ “Sektörümüzün, müfredatı tamamen  sektörel bilgilere dayalı bir bölümde eğitim almış iklimlendirme mühendislerine ihtiyacı var. Isıtma, soğutma, klima, derin dondurucular,tesisat, endüstriyel havalandırma, çamaşırhane, sulama, tekstil kliması, hijyen kliması gibi tüm teknolojilerin öğretildiği bir iklimlendirme mühendisliği bölümü istiyoruz. En az ikisi İstanbul’da, Ankara ve İzmir’de de birer adet bölüm kurulması talebimizi ilettik. 2023 hedeflerimiz ancak İklimlendirme Mühendisliği’nde yetişmiş mühendislerimiz ile ulaşacağız. Bu konuda YÖK’e başvurularımızı yaptık. İnşallah kısa bir sürede bölümümüz kurulacak” dedi.

Sektör büyüyüp geliştikçe istihdam rakamlaının da yükseldiğine dikkat çeken POYRAZ, resmi rakamlara göre sektörde faaliyet gösteren 3200 firmada yaklaşık 170 bin kişi istihdam edildiğini belirtti. POYRAZ, sektörde ciddi bir eğitimli insan kaynağına ihtiyaç duyulduğunu sözlerine ekledi.

Kaynak: